На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Публікації і статті Книги і брошури Коментарі
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









Національна правова палата | Київ | ЮРЛІГА, 11 грудня 2012 р.

Штрафувати за ялинки без чіпів не будуть?

Закон не передбачає відповідальності покупців ялин без електронних чіпів, стверджують юристи Національної правової палати. Більше того, в законодавстві не прописаний і правовий механізм покарання продавців таких ялинок.

Минулого тижня багато ЗМІ розповсюдили інформацію за підсумками прес - конференції глави Державного агентства лісових ресурсів - касаемо того , що штрафувати будуть і продавців , і покупців ялинок без електронних чіпів.

Реалізація новорічних ялинок дозволяється , тільки якщо на них є електронний чіп . Якщо ж чіпа немає , ялинка затримується , і підприємцю загрожує «дуже великий штраф і дуже великі проблеми - аж до кримінальної справи» , - розповідав чиновник , стверджуючи , що точно так само будуть штрафувати і громадян України , які придбали новорічну ялинку без спеціального електронного чіпа , - мінімум на 274 грн.

Поспішаємо заспокоїти панікуючих покупців - чинним законодавством України не передбачено жодної відповідальності за покупку новорічної ялини без чіпа.

Горезвісна постанова Кабінету Міністрів від 23 липня 2008 року № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди , заподіяної лісу » , на яке посилаються чиновники , встановлює такси для обчислення розміру шкоди , заподіяної лісу підприємствами , установами , організаціями та громадянами у зв'язку з:

- Незаконною вирубкою і пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту ;

- Пошкодженням дерев і чагарників до ступеня неприпинення росту ;

- Знищенням або пошкодженням лісових культур , природного підросту та самосіву на землях , призначених для відновлення лісу ;

- Знищенням або пошкодженням сіянців , саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях ;

- Самовільної заготівлею сіна та випасом худоби на лісових ділянках ;

- Знищенням або пошкодженням обмежувальних знаків у лісах ;

- Пошкодженням сіножатей , пасовищ і ріллі на землях лісогосподарського призначення;

- Знищенням або пошкодженням лесоосушітельних канав , дренажних систем і доріг на лісових ділянках ;

- Порушенням правил заготівлі лісової підстилки ;

- Порушенням правил заготівлі лікарських рослин , дикорослих плодів , горіхів , грибів , ягід і т.д.

Сама ж такса обчислюється залежно від діаметра вирубаного або пошкодженого дерева , віку лісових культур і т.д. Тобто - в постанові ні слова не міститься про притягнення до відповідальності при купівлі новорічної ялини без чіпа, розповіли ЮрЛіга юристи Національної правової палати.

У теж час за незаконну вирубку дерев і чагарників у лісах чинним законодавством України передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Статтею 65 КпАП за незаконну вирубку та пошкодження дерев і чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняку ​​природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі: для громадян - від 5 до 10 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян і для посадових осіб - від 7 до 12 неоподатковуваність мінімумів.

Статтею 246 Кримінального кодексу за незаконне вирубування дерев і чагарників у лісах , захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об'єктах природно - заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів або арешту строком до 6 місяців , або ж обмеження волі строком до 3 років , або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.

Впровадження електронного обліку безумовно є похвальним для посилення боротьби з браконьєрством та захисту лісів в Україні. Але з іншого боку , ті ж органи влади повинні діяти відповідно до чинного законодавства України. На підставі ж чого впроваджується електронний облік новорічних ялин?

16 вересня 2009 Кабінетом Міністрів була затверджена Концепція створення єдиної державної системи електронного обліку деревини , метою якої була боротьба з незаконними вирубками і тіньовим ринком деревини. Концепція повинна була впроваджуватися протягом 2009 - 2012 р.р. «Єдине, що вдалося знайти, - посилання на наказ Державного агентства лісових ресурсів України. Цей наказ нібито зобов'язує забезпечувати всі новорічні ялини чіпами. Але ознайомитися з його змістом так і не вдалося, тому що він відсутній, - як на офіційному сайті Державного агентства лісових ресурсів України , так і сайті Верховної Ради України і в інших базах законодавчих актів України», - розповіла Н.Рибальченко .

Так на що ж посилатися, щоб довести, що чіп/бирка/штрих - код для ялин зараз обов'язкові? Яким нормативно-правовим актом встановлено таку вимогу? Звичайно ж, відсутність чіпа свідчить, що про те, що ялина була зрубана незаконно. Але, як зазначають юристи, правовий механізм притягнення винних до відповідальності на сьогоднішній момент належним чином не прописаний і не продуманий.

"ЮРЛІГА", 


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
Сущность закона - человеколюбие.
Уильям Шекспир

Відгуки і рекомендації
Андрей Мизовец,
президент ассоциации «Газовые трейдеры Украины»
Национальная правовая палата - это профессионалы, за которыми стоят реальные успешные проекты.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio