На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









Для правників планують ввести єдиний кваліфікаційний іспит - МОН

 Для юристів планують ввести єдиний зовнішній кваліфікаційний іспит, який після закінчення магістратури здаватимуть правники. Передбачається, що лише за результатами цього іспиту випускники зможуть отримати диплом та допуск до професійної діяльності. Ці питання обговорювали на засіданні спеціально створеної робочої групи в МОН.

"Складання єдиного кваліфікаційного іспиту має стати першим кроком у доступі до професії. Тобто за результатами цього іспиту має оголошуватися конкурс на основні правничої професії: суддя, адвокат, прокурор і нотаріус. Зараз для доступу до суддівської професії є два іспити - відбіркові іспити та на відповідність кваліфікаційним вимогам. Так от, цей відбірковий іспит має замінити єдиний кваліфікаційний іспит. Наприклад, припустимо, що оцінювання проводитиметься за 100 бальною системою, і судді оголошують конкурс на заміщення посади судді і встановлюють, що на цей конкурс можуть подаватися ті випускники, що отримали за результатами кваліфікаційного іспиту не менше 90 балів. Так само порогові бали зможуть встановлюватись й на інші правничі професії", - зазначила член робочої групи, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

Планується, що успішне складання кваліфікаційного іспиту стане перепусткою до посад в органах державної влади та місцевого самоврядування, де потрібна вища юридична совіта.

Згідно з робочим варіантом концепції, заочна форма навчання для юристів має зникнути взагалі.

"Давайте чесно скажемо - у нас катастрофічно знизився рівень вимог до студентів, особливо до заочників. І це не тільки проблема юридичної освіти. Той рівень вимог та контролю, який є на заочній формі, не дає нам можливості говорити про перспективу отримання якісної юридичної освіти в такому форматі", - зазначає перший заступник міністра світи і науки України Інна Совсун.

Також обговорювалась ще одна революційна пропозиція - обмежити кількість контрактних місць. Експерти пропонують встановити максимальний поріг - щоб гранична чисельність контрактників не перевищувала обсяг місць держзамовлення. Таким чином, спочатку формуватиметься держзамовлення - його обсяг ставатиме орієнтиром для визначення кількості контрактників.

Експерти зазначають, що зараз університети використовують попит на юридичні спеціальності для заробітку, приймаючи абітурієнтів з вкрай низькими балами ЗНО. Подібне ставлення дискредитує професію і може призводити до зменшення якості освіти, тому потреба у механізмі, який би допоміг вирішити ці проблеми, виник вже давно.

Це не остаточний перелік змін, робота над концепцією триває. В робочу групу, що працює над концепцією вдосконалення юридичної освіти для фахової підготовки правника, входять представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України, Вищої ради юстиції, Асоціації правників України, проекту USAID  "Справедливе правосуддя", Координатора проектів ОБСЄ в Україні та юридичних факультетів українських вишів.

Нагадаємо, що в основу кваліфікаційного іспиту для правників планується покласти пілотний проект вступу на магістратуру за спеціальністю "Право", який відбувався цього року, за технологією ЗНО.

Міністерство освіти і науки України


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
Человек, нашедший в законе лазейку, через которую он может провести шикарный кадиллак, безусловно, сохранит этот секрет для себя. Если кто-то один использует известную ему лазейку, то это может оставаться незамеченным, но если все стадо соберется у дыры в заборе, то тут же будет разработано и принято соответствующее законодательство.
Сирил Н. Паркинсон

Відгуки і рекомендації
"Перша торф'яна компанія"
«Национальная правовая палата» - это та команда профессионалов, с которой чувствуешь безопасность и поддержку при реализации любого нового бизнес-проекта.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio