На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









Нові е-ресурси зроблять діяльність парламенту більш прозорою. У парламенті презентовано нові е-продукти

 Нові е-ресурси, презентовані сьогодні у Верховній Раді, покликані зробити діяльність парламенту більш прозорою. Захід відбувся за участі Петра Бондара, Першого заступника керівника Апарату Верховної Ради - керуючого справами, Ігоря Когута, директора програми "USAID РАДА", Сюзан Фрітц, директора регіональної місії USAID, Олексія Сидоренка, керівника Управління комп'ютеризованих систем, Володимира Крижанівського, старшого консультанта Програми "USAID РАДА", народних депутатів України.

"Одна з ключових функцій будь-якого парламенту - чути своїх громадян та представляти їхні інтереси" - сказала Сюзан Фрітц. За її словами, на сьогодні, коли технології збору та розповсюдження інформації постійно змінюються, потужні демократичні парламенти та політично свідомі парламентарі у всіх країнах світу починають застосовувати електронні інструменти, або стимулювати діалог з громадянами та залучати їх до законодавчого процесу.

Закрема, "Портал громадського обговорення законопроектів", розроблений за підтримки Програми USAID РАДА та за ініціативи комп'ютерних систем Апарату Верховної Ради України, дасть змогу громадянам заздалегідь ознайомитися з законопроектами, що мають бути внесені на обговорення парламенту, перебувають на розгляді профільних комітетів, та взяти участь у їх обговоренні. "Портал громадського обговорення законопроектів" розроблено у відповідь на рекомендації Європейського Парламенту щодо внутрішнього реформування Верховної Ради з метою поліпшення її інституційної спроможності та широкого залучення громадськості до законодавчого процесу.

На думку директора Програми USAID РАДА Ігоря Когута, потенціал громадянського суспільства потрібно використовувати для кращої якості підготовки законопроектів та роботи комітетів. "Портал громадського обговорення законопроектів" надасть можливість поліпшити прозорість та довіру до комітетів. Він є частиною комплексної програми відкритості комітетів. Посилення спроможності комітетів, їх контрольної функції - завдання Програми USAID РАДА. Минулого року започатковано ресурс електронних петицій. Наступного, 2017 року, ми працюватимемо над поліпшенням впливу громадян на роботу парламенту через використання цих ресурсів - петицій та електронної бази. Це частина "Дорожньої карти" з реформування паламенту. Сьогодні захід підготовлено за підтримки Лабораторії законодавчих ініціатив та Ліги інтересів. Програма USAID РАДА буде і надалі підтримувати Портал тренінгами та навчальними програмами" - наголосив він.

За словами Петра Бондара, Першого заступника Керівника Апарату, "портал - це важливий крок на шляху парламенту. Зроблено вже багато. За рейтингом Inter Parliamentary Union - Верховна Рада Українни на 24 місці. Впевнений, що у наступному році темпи реформування парламенту залишаться дуже високими".

"Сьогодні ми могли представити тестовий варіант системи, проте комітети її ще не наповнюють. Тож  ми проводимо презентацію бази даних. З наступного тижня ми плануємо відкрити цей ресурс повністю, щоб він був публічним для громадськості. 2016 рік став роком, коли запрацював Портал відкритих даних, з інформацією про народних депутатів, законопроекти, штатну та господарську діяльність Верховної Ради. "Портал громадського одговорення законопроектів" створений на виконання безових рекомендацій місії Європарламенту та підтриманий Програмою USAID РАДА. Наша основна мета - забезпечення реальної та ефективної комунікації. Завдяки Лабораторії Законодавчих Ініціатив всі учасники сьогоднішньої зустрічі отримали чудову презентацію електронної бази" - зазначив Олексій Сидоренко, Керівник Управління комп'ютеризованих систем Верховної Ради.

Народний депутат Світлана Заліщук пригадала часи, коли вона, молодий журналіст, боролася, щоб пройти на роботу будь-якого комітету. "Хочу відзначити кілька моментів: активність громадськості та підтримка донорів реально впливає на роботу парламенту. Глобальний тренд впливу громадського суспільства на роботу влади триває після Майдану. Одна із ключових речей - інституційна спроможність Верховної Ради. Я вважаю, що вплив експертів, аналітиків, інтелектуалів ми змінили  саме після 2014 року. Всі революційні законопроекти - про медіа, державну службу, декларування - були прийняті під тиском громадськості. Збільшити доступність для громадян - це найперше завдання. Ризик цієї платформи - наскільки її будуть використовувати. Ми повинні активно комунікувати цей інструмент суспільству: на прикладі електронних петицій ми переконалися, що зацікавленість може бути нестабільною, згасати. Всі ці інструменти запрацюють реально, можливо лише через 2-3 роки, але вони все на часі. PR - це і зв'язки із громадськістю, не треба це забувати, їх треба розвивати" - підсумувала парламентарій.

На думку народного депутата Руслана Сидоровича, без сумніву триває збільшення прозорості парламенту. "Ми мусимо дати зрозуміти людям, що більшіть роботи народного депутата проходить не в сесійній залі, а триває в комітетах. Звичайно, це не є "Зеленою" чи "Білою" книгою, рекомендованою "Дорожньою картою" з реформами парламенту. Проте, це створить можливість збільшити експертну присутність у комітетах, тож слід популяризувати цей ресурс передусім саме в експертних колах. І, що важливо, розібратися, які саме законодавчі ініціативи є по-справжньому пріоритетними. Одна з інших цілей - змінити сам алгоритм розгляду та ухвалення законів. В тому числі за допомогою  таких інструментів" - наголосив парламентарій.

ВРУ


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
Если закон один раз подмять, потом другой раз, потом мы этим законом начнем дырки в следствии затыкать, как нам будет удобно, то это уже не закон будет, а кистень!
Шарапов

Відгуки і рекомендації
"Перша торф'яна компанія"
«Национальная правовая палата» - это та команда профессионалов, с которой чувствуешь безопасность и поддержку при реализации любого нового бизнес-проекта.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio