На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









Чи будуть українці платити за комуналку сусідів: нові правила від Кабміну

 В минулому році рекордна в Києві квитанція за опалення досягла більше 10 тисяч гривень. Як виявилось, в будинку на вул. Княжий Затон частина квартир встановили квартирні теплолічильники, інші платили за показниками загальнобудинкового лічильника. 17 квартир показники своїх лічильників не повідомили, і платити за тепло не стали. Використане ними тепло перерозподілили між сусідами без квартирних лічильників. В результаті суми в квитанціях виросли до рекордних відміток. Минулого тижня Кабінет міністрів прийняв постанову, котра визначить, як будуть рахувати суми в квитанціях в подібних випадках.

Рахувати будуть по новому

"Дисциплінованим споживачам не доведеться "платити за сосіда", - прокоментував рішення Кабміну віце-прем'єр Генадій Зубко. Так, якщо квартира відмовляється надавати показання квартирного лічильника на гарячу воду, холодну воду або тепло, платити доведеться по нормативу.  А в містах, де більшість будинків встановили теплові лічильники - за середнім показником споживання в місті.

При цьому діючі  зараз нормативи, впевнена координатор житлових програм "Опори" Тетяна Бойко - завершені. Насправді українці в середньому витрачають меньше, ніж передбачено нормою.

Якщо в багатоповерхівці, наприклад, будинковий лічильник на тепло, його показники ділять між усіма квартирами виходячи з площі житла. Якщо ж в частини квартир є власні лічильники на тепло, вони мають право платити тільки за те, що накрутив лічильник + за обігрів загальної площі (під'їзду).

Однак в законі існує лазівка. Квартири з індивідуальними лічильниками не подавали показання та не платили, але будинковий лічильник все одно враховував використання ними Гкал. то платити доведеться зе недобросовісних сосідів доводилось власникам квартир, котрі не встановлювали лічильники. В цьому році ситуацію, заявляють в уряді, довелось виправити.

Тепер якщо виявиться, що в квартирі зірвана пломба на лічильник або ж власник відмовляється подаватии показання, платити доведеться за середнім споживанням. До слова, "Київенерго" що в минулому році звернулось до Кабінету міністрів з проханням врегулювати методику розрахунку суми в квитанціях для тих, хто відмовляється подавати показання квартирного лічильника.

"Ми навели порядок в системі розрахунків для тих випадків, коли багатоповерховий будинок має вузол обліку тепла, а в самому будинку всі або частина квартир оснащені квартирними лічильниками. В минулому році в місті Київ виникли ситуації, коли власник з квартирним лічильником не надавав показники постачальнику послуг ЖКГ, тому його платіж розподілявся на всіх інших жителів будинку. Ми врегулювали це питання", - пояснив Генадій Зубко.

Паралельно з цим уряд прийняв рішення в черговий раз скоротити нормативи. Таке рішення дозволить меньше витрачати на субсидії. Знижки покривають комунальні послуги тільки в межах соціальних норм, за інше доведеться платити самостійно та повну вартість.

Як зміняться норми в жовтні цього року:

На опалення:

З 5,5 до 5 кубів газу на квадратний метр
З 65 до 51 кВт*год електроенергії (якщо електричне опалення)
З 0,0548 до 0,0431 Гкал тепла (якщо центральне опалення, стосується тільки пільгової категорії населення)

На газ:

Якщо є тільки газова плита: з 4,4 до 3,3 кубів газу на людину
Якщо є газова плита, та немає гарячої води: з 7,1 до 5,4 кубометрів на людину
Якщо є і газова плита і газовий водонагрівач: з 14 до 10,5 кубометрів на людину

Новий закон про лічильники: міністерство повинно розробляти ще одну методику

Декілька тижнів тому президент підписав закон "Про комерційний облік комунальних послуг". На даний момент "центральний орган влади" - профільне міністерство - розробляє методику, як розраховувати платежі та хто буде платити за потреби комунальних послуг в будинках. До того моменту, доки методику не створили, рахувати будуть по нормативу споживання.

Як відмічають в КМДА, якщо в частині будинків немає лічильників, саме вони оплатять різницю між показаннями будинкового та поквартирного лічильників. Однак, остаточну методику все ще не розробили.

"Ми ще півроку назад говорили, що споживачів потрібно контролювати. Люди, і в законі так написано, повинні надавати доступ до лічильників. Тоді це викликало великий ажиотаж. Всі були проти. Якщо самі люди проти того, щоб виконавці послуг заходили та звіряли, перевіряли, що ви правильно робете, то які можуть бути ще пропозиції, яким чином контролювати?", - розповідає радник замголови КМДА Юлія Грамонта.

Протокол
юридичний інтернет-ресурс


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
В налогах воплощено экономически выраженное существование государства.
К. Маркс, Ф. Энгельс

Відгуки і рекомендації
"Перша торф'яна компанія"
«Национальная правовая палата» - это та команда профессионалов, с которой чувствуешь безопасность и поддержку при реализации любого нового бизнес-проекта.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio