На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









Скасування мораторію на продаж землі: остання спроба Ради та імідж України

 Європейський суд з питань людини прийняв історичне для України рішення: наш мораторій на продаж сільськогосподарських земель порушує права людини. А підштовхнули євросуд до такого рішення два українських пенсіонера. "Сегодня" розібралось, що від нас хоче ЄСПЛ та що буде, якщо ми проігноруємо його рішення.


Прецедент

На думку суду, заборона продажу сільськогосподарських земель, що існувала в нашій країні з 2002 року, порушує право людини вільно розпоряджатись своїм майном.

"В жодної країни Ради Європи немає такої повної заборони, в тому числі і у аналогічних держав з перехідною економікою. Обтяження (заборона продажу майна. - Авт.), котре накладається на двох позивачів, виявилось надмірним", - зазначає рішення суду.

Позивачами виступили 71-річна Софія Зеленчук з Івано-Франківська та 79-річний житель Тернополя Віктор Цицюра. На початку "нульових" вони успадкували земельні паї, здали їх в оренду, а в 2015му звернулись до євросуду з проханням розібратись, чи порушує їх права норма Земельного кодексу, за котрою вони не можуть продати ділянки. У своєму рішенні суд звертає увагу на "непослідовність української влади", котрі обіцяли створити ринок землі, але вже декілька разів продовжують мораторій.

"Україні потрібно прийняти підходящі законодавчі або інші міри, щоб забезпечити справедливий баланс між інтересами власників фермерської землі та суспільсьтва. Суд не вимагає негайного введення необмеженого ринку землі, та держава може вибрати, які міри потрібно прийняти", - відмітили в суді.

Штрафувати український уряд ЄСПЛ не став, але постановив відшкодувати пенсіонерам 3 тис. євро. Це рішення одразу ж підтримав міністр фінансів України Олександр Данилюк:

"Шкода, що доводиться чекати рішення ЄСПЛ, щоб дізнатись очевидне - мораторій на продаж землі є порушенням прав людини. Жодна держполітика, побудована на порушенні прав людини, не буде ефективною та результативною".

За словами юриста Діани Дрижакової, за ігнорування цього рішення навряд чи Україна отримає штраф, але визначені санкції все-таки будуть.

"Україна ратифікувала міжнародну конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, і таким чином взяла на себе обов'язок виконувати рішення ЄСПЛ. Тобто ми визнаємо це частиною нашого національного законодавства. А означає, рішення суду - обов'язкові для виконання, та проігнорувати їх не вдасться. З іншої сторони, не існує чіткого механізму покарання країни за невиконання рішень ЄСПЛ. Нас, наприклад, не можуть оштрафувати, але застосувати санкції у вигляді виключення з деяких європейських структур можуть. До того ж ігнорування цих рішень може негативно глобально вплинути на імідж країни".

На думку політолога Віктора Тарана, у нинішнього скликання ВР останній шанс скасувати мораторій буде цієї осені. Якщо ж нардепи провалять його, то аграрну проблему доведеться вирішувати наступному парламенту. На сьогодні у ВР нараховується близько десятка законопроектів, котрі повинні допомогти створити безпечний ринок землі в країні. У вівторок нардепи зробили перший крок в цьому напрямку, прийнявши в першому читанні документ про підтримку сімейних фермерських господарств, котрий встановлює правила передачі ділянок у власність та здачу в оренду.

Вигода та ризики ринку землі: плюс в бюджет, але забудова та афери

За словами директора Всесвітнього банку з питань України, Білорусії та Молдови Сату Кахконен, земельна реформа може принести в економіку країни до $1,5 морд в рік. Керівник програми "Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні" Всесвітнього банку Денис Низалов у свою чергу говорить, що скасування мораторію вкрай важливо і з точки зору залучення приватних інвестицій та надання кредитів Україні.

Але у противників скасування мораторію свої аргументи. Вони вважають, що відкритий ринок потягне за собою забудову цінних земель, породить нові види шахрайства, котрі обманом будуть скуповувати землю у селян за копійки. Та накінець, на їх думку, зараз ціна на землю дуже низька, і перед тим як вирішувати її продавати, потрібно провести інвентаризацію та грошову  оцінку всієї сільськогосподарської землі

Протокол
юридичний інтернет-ресурс


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
Кто не совершает несправедливости - почтенен. Но более чем вдвойне достоит почета тот, кто и другим не позволяет совершать несправедливостей.
Платон

Відгуки і рекомендації
Надія Беженар
директор ТОВ «Аудиторська компанія "Українська консалтингова група»
Не секрет, що багато в чому успіх компанії залежить від партнерських відносин. Звертаючись за правовою допомогою до фахівців Національної правової палати, ми довіряємо не лише рішення свого питання, а, в першу чергу, покладаємося на професіоналізм, гнучкий підхід до наших побажань і відповідальність у роботі.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio