На главную страницуФорумВопрос-ответКарта сайта
ПРО НАС СТРУКТУРА ПАЛАТИ ПАРТНЕРСТВО НОВИНИ СТАТТІ ЗАХОДИ КОНТАКТИ ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС ЛЮСТРАЦІЯ
Послуги Палати
Принципи надання послуг
Цінова політика
Перелік послуг
Cпецифіка наших послуг
Проекти
Відкриті проекти
Проекти з паролем
Департаменти
Департамент надро- і природокористування, аграрних і земельних відношень і нерухомості
Департамент фінансового, адміністративного, господарського, корпоративного, цивільного права і аудита
Департамент кримінального права і невідкладної правової допомоги
Департамент міжнародного і міжнародного економічного права
Департамент конституційного права та виборчого процесу
РЕГІОНАЛЬНІ ВІДДІЛЕННЯ
ON-LINE КОНСУЛЬТАЦІЇ
Оподаткування спадщини
Ордер адвоката
Чи правомірні вимоги МВС про обовязківість друкування заяв та талонів при реєстрації чи знятті з реєстрації місця проживання, інших правочинах?
Чи потрібно змінювати права при зміні прізвища?
Аренда земельного паю: юридичні тонкощі користування
Як отримати реєстрацію за місцем вашого фактичного проживання?
Процедура дематеріалізації випуску акцій: порядок проведення, строки та можливі труднощі
Як продати квартиру, в якій була зроблена самостійна перебудова?
Обіг наркотичних речовин: закон і порядок
Закони України
Укази та розпорядження Президента України
Постанови та Розпорядження Кабінету Міністрів України
Накази
Двосторонні міжнародні договори









Топ-10 правових подій тижня

 1. Вступив в силу Закон про введення кримінальних проступків з 1 липня 2020 року

20 грудня набув чинності Закон № 321-IX, яким внесено зміни до прикінцевих положень Закону про кримінальні проступки - дата набрання ним чинності перенесена з 1 січня на 1 липня 2020 року. Кримінальні правопорушення розподілять на кримінальні проступки та злочини. Останні, в свою чергу, поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі. Закон визначає кримінальний проступок як діяння (дія або бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у виді штрафу не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

2. Вступив в силу Закон про перевірку Мінфіном майнового стану вимагають субсидій та інших соціальних виплат

21 грудня набув чинності Закон № 324-IX "Про верифікацію і моніторингу державних виплат". Мінфіну надано доступ до персональної інформації для здійснення верифікації та моніторингу державних виплат - пенсій, допомоги, пільг, субсидій, соціальних стипендій, інших виплат з державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування.З 1 січня 2021 року наберуть чинності норми щодо превентивної верифікації. Інформаційний обмін з суб'єктами надання інформації, крім обміну інформацією з обмеженим доступом, буде здійснюватися через систему електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів після впровадження цієї системи в промислову експлуатацію.

Держоргани в обов'язковому порядку і безоплатно надаватимуть Мінфіну інформацію для призначення, нарахування та здійснення державних виплат, що впливає на визначення права на отримання і розмір таких виплат, персональні дані з автоматизованих інформаційних систем, реєстрів, баз даних, власником, розпорядником або адміністратором яких вони є , в тому числі інформацію з обмеженим доступом. У разі нарахування та отримання державних виплат, призначених на сім'ю або домогосподарство, інформація подається щодо кожного члена сім'ї або домогосподарства.

3. Прийнято Закон про продовження тимчасової норми про звільнення від ПДВ ряду операцій

20 грудня Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з удосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу (проект № 2358). Закон вступить в силу після опублікування. Зокрема, до 1 січня 2023 року продовжено тимчасова норма щодо особливостей податкового обліку з податку на прибуток підприємств в процесі фінансової реструктуризації.

4. Прийнято Закон про трансплантацію

20 грудня Верховна Рада прийняла Закон щодо регулювання питання трансплантації анатомічних матеріалів людині (проект № 2457). До діяльності, пов'язаної з трансплантацією віднесені: медичні послуги по вилученню анатомічних матеріалів у живих донорів, у донора-трупа, що надаються закладами охорони здоров'я, бюро судово-медичної експертизи або іншими суб'єктами господарювання; послуги зі зберігання та перевезення анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації, вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа для виготовлення біоімплантатів,

зберігання та перевезення таких матеріалів, координації ТРАНСПЛАНТОВАНОЇ; діяльність із забезпечення функціонування інформаційних систем і реєстрів в сфері трансплантації. До запуску Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (пізніше 1 січня 2021 роки) організація трансплантації здійснюється на основі інформації з паперових носіїв.

5. Прийнято Закон про госпітальних округах

20 грудня прийнятий Закон (проект № 2428) щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров'я. Передбачено створення госпітальних округів - сукупність ліцензованих закладів охорони здоров'я та ФОП, які забезпечують медичне обслуговування населення відповідної території. В межах госпітального округу визначаються опорні заклади охорони здоров'я. До 31 грудня 2020 року встановлюється пільговий період для перетворення закладів охорони здоров'я з бюджетних установ у казенні та комунальні некомерційні підприємства.

6. Прийнято Закон про фінансування політичних партій

19 грудня прийнятий Закон (проект № 2336) щодо запобігання і протидії політичній корупції. Паперова фінансова звітність партій заміщається електронної. Донори партій можуть не подавати банкам заяви про відповідність здійснюваних внесків на підтримку партій встановленим обмеженням щодо розміру та джерел. Внески на підтримку партій можна вносити через платіжні системи, в тому числі онлайн, за умови, що такі системи будуть дозволяти чітко ідентифікувати донора і призначення платежу.

7. Прийнято Закон про посилення відповідальності за статеві злочини проти дітей

19 грудня Верховна Рада прийняла Закон про запровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості неповнолітніх та посилення відповідальності (проект № 0887). Вводиться добровільна хімічна кастрація для осіб, які вчинили особливо тяжкий злочин проти статевої свободи та недоторканості малолітнього, і страждають педофілією, яка застосовується після відбування 9 років позбавлення волі. Запустять реєстр таких злочинців.

За ними встановлюється адміністративний нагляд після звільнення. Посилено відповідальність за злочини, передбачені ст.ст. 152, 153 КК, вчинені щодо дитини до 14 років, незалежно від її вільної згоди, особою, раніше здійснював такі злочини (в разі їх повторності) - до довічного позбавлення волі.

8. Прийнято Закон про самопредставітельстве юросіб в суді

18 грудня прийнятий Закон (проект № 2261) щодо розширення можливостей самопредставітельства в суді органів державної влади, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення. Розширено перелік осіб, які можуть здійснювати самопредставітельство органів державної влади, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб, незалежно від порядку їх створення, в суді, а саме надана така можливість не тільки керівникам, членам виконавчих органів юридичної особи, а й іншим уповноваженим особам відповідно до закону, статуту, положенням, трудовим договором (контрактом) (тобто включаючи працівників) тощо.

9. За основу прийнято проект про скасування книги доходів для ФОП

20 грудня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2524 щодо функціонування електронного кабінету і спрощення роботи фізичних осіб-підприємців. Зокрема, пропонується скасувати вимогу обов'язкової реєстрації книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат. Крім того, скасовується книга обліку доходів для ФОП 1 і 2 групи спрощенців і 3 групи, які не є платниками ПДВ.

Такий платник податків за власним бажанням може вести книгу обліку доходів в паперовому або електронному вигляді. Штрафи за незнання або помилки в книзі доходів накладатимуть тільки якщо такий платник повідомив про бажання вести книгу обліку доходів.

10. За основу прийнято проект про новий фондовому ринку

19 грудня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2284 про спрощення залучення інвестицій і введенні нових фінансових інструментів. Передбачається виклад Закону "Про цінні папери та фондовий ринок" в новій редакції - у вигляді Закону "Про ринки капіталу і організованих товарних ринках". Закон буде складатися з 11 розділів: I. Загальні положення; II. Види цінних паперів; III. Деривативні (похідні) фінансові інструменти; IV. Професійна діяльність на ринках капіталу і організованих товарних ринках; V.Діяльність, пов'язана з ринками капіталу і організованими товарними ринками; VI. Емісія та обіг цінних паперів; VII. Збори власників облігацій і адміністратор; VIII. Розкриття інформації на ринках капіталу і організованих товарних ринках; IX. Протидія зловживанням на ринках капіталу і організованих товарних ринках; X. Регулювання ринків капіталу і організованих товарних ринків; XI. Об'єднання професійних учасників ринків капіталу. Зміни планують внести і в ряд законів.

Сайт ЛІГА.ЗІКОН


підбірка нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціального захисту переселенців, надання їм різних видів пільг та державної допомоги.
Детальніше


Афоризми
Дурные законы в хороших руках исполнителей - хороши; и самые лучшие законы в руках дурных исполнителей - вредны.
Фридрих Великий

Відгуки і рекомендації
"Перша торф'яна компанія"
«Национальная правовая палата» - это та команда профессионалов, с которой чувствуешь безопасность и поддержку при реализации любого нового бизнес-проекта.
Детальніше


Як позначиться на результатах місцевих виборів введення мажоритарної системи?
Не змінить ситуацію
Склад рад стане "чистіше"
Необхідна змішана система виборів



Особистий кабінет

Логін
Пароль
 



  Надрукувати

© 2007-2008 Copyright Национальная Правовая Палата. Использование материалов данного сайта допускается только при наличии письменного разрешения
Разработка сайта - CodEX World Studio