Газета «Урядовий кур'єр», 24.06.2005, №116

«Безпритульнi отримають соцiальний захист»

Сьогодні в Україні бездомний – це людина, якої фактично немає, адже саме слово «бездомний» не використовувалося в жодному документі. Відсутність прописки не дозволяє громадянам одержувати освіту, медичну допомогу в стаціонарних і амбулаторних умовах, а також соціальну допомогу від держави, реалізовувати свої права на участь у виборах, розраховувати на захист своїх прав і інтересів у суді, легально заробляти собі на життя.

Донедавна на законодавчому рівні не були врегульовані три основні проблеми бездомних – облік і реєстрація, відновлення паспортів та забезпечення тимчасовим житлом. Ці питання, нарешті, отримали підтримку в парламенті. Розроблений мною законопроект «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» 2 червня 2005 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому. Нині він направлений на підпис Президентові.

Новий документ передбачає дієвий механізм реінтеграції. Насамперед він створює систему обліку бездомних громадян та безпритульних дітей. Облік безпритульних дітей здійснюватиметься службами у справах неповнолітніх органів місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, облік бездомних громадян – за місцем їхнього переважного перебування на підставі особистого звернення або їх виявлення, проводитимуть спеціалізовані заклади, спеціально створені органами місцевого самоврядування та місцевими держадміністраціями. За юридичною адресою закладу здійснюватиметься і реєстрація місця перебування бездомних громадян. А відтак вони зможуть одержувати всі соціальні послуги.

Бездомні, які не мають паспортного документа, повинні будуть звернутися до органів реєстрації для поновлення документів, що посвідчують особу, які, в свою чергу, видаватимуть бездомному, що є громадянином України, паспорт громадянина України, а бездомному, який є особою без громадянства, – довідку, що підтверджує його статус. Таким чином, створено механізм, що дозволить розв'язати дві основні проблеми бездомних – реєстрацію та відновлення документів.

Третій аспект – тимчасове житло – буде вирішене шляхом створення місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності відповідно до потреб регіону мережі закладів соціального захисту. Для бездомних громадян створюватимуться три типи закладів – будинок нічного перебування, центр реінтеграції та соціальний готель. Для безпритульних дітей – притулок для неповнолітніх і центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах неповнолітніх.

Будинок нічного перебування – це заклад соціального захисту для розміщення на ніч бездомних громадян, прийом до якого не потребує попереднього медичного обстеження. Діяльність центру реінтеграції спрямовуватиметься на поступове повернення особи до самостійного повноцінного життя шляхом надання комплексу послуг (соціальних, психологічних, юридичних, медичних тощо) з урахуванням індивідуальних потреб. А ось соціальний готель, на відміну від двох попередніх, буде закладом платним, який матиме у своєму складі окремі номери.

Заклади для дітей розмежовуються за тим же принципом: притулок – для тимчасового перебування неповнолітніх віком від 3-х до 18-ти років, центр соціально-психологічної реабілітації – для тривалого стаціонарного перебування дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової допомоги.

Фінансування заходів, спрямованих на соціальний захист бездомних громадян і безпритульних дітей, здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, додаткового залучення коштів об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій, благодійних організацій та фізичних осіб. Причому передбачається активне залучення «третього сектора» – органи влади зможуть надавати їм на конкурсних засадах бюджетні кошти для здійснення соціальних заходів.

Володимир ГОШОВСЬКИЙ,
народний депутат України


Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/articles/articles/personal-24062005-ukr.html

 - .  Rambler's Top100