Мін'юст буде моніторити реєстраційні дії

 Визначена процедура здійснення Мін'юстом контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень та державної реєстрації юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань.

Мін'юст розглядає скарги, подані у відповідності з Законом "Про звернення громадян", та обгрунтовані подання територіальних органів Мін'юсту, а також моніторить реєстраційні дії в реєстрах.

Скарги розглядаються в залежності від важкості до місяця, невідкладно, але не більше 15 днів, загальний строк не може перевищувати 45 днів.

Подання територіальних органів Мін'юсту розглядаються не більше 20 робочих днів.

Моніторинг реєстраційних дій проводиться на підставі відомостей реєстрів за допомогою програмних засобів їх ведення за наступними критеріями:

1) порушення строків, визначених Законами;

2) проведення реєстраційних дій в неробочий час;

3) відсутність в реєстрі електронних копій документів, поданих для державної реєстрації, виготовленних шляхом їх сканування;

4) проведення реєстраційних дій на підставі судових рішень;

5) скасування (видалення) записів з реєстрів;

6) державні реєстратори та/або суб'єкти державної реєстрації, визначені Мін'юстом.

У випадку виявлення на підставі акту моніторингу реєстраційних дій порушень порядку держвної реєстрації проводиться камеральна перевірка державних реєстраторів та/або суб'єктів державної реєстрації.

Камеральна перевірка проводиться в строк, що не перевищує 14 робочих днів. Наказ про перевірку розміщується на сайті Мін'юсту. Копія Наказу направляється держреєстратору / суб'єкту реєстраційних дій.

В залежності від виявлених порушень:

- технічний адміністратор реєстрів вносить зміни;

- складається протокол про притягнення до адміністративної відповідальності;

- до Вищої кваліфікаційної комісії наторіату при Мін'юсті напралвється подання про анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю.

Рішення, дії або бездіяльність Мін'юсту можуть бути оскаржені в суді.

Порядок здійснення контролю в сфері державної реєстрації затверджений постановою Кабміну від 21 грудня 2016 року №990.

Також при Мін'юсті функціонує комісія з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єкта державної реєстрації, територіального органу Мін'юсту.

Нагадаємо, контролювати реєстраційні дії відносно своєї нерухомості можливо за допомогою SMS-маяка.

Сайт "ЮРЛИГА"


Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/news/3760.html

 - .  Rambler's Top100