Органи пробації даватимуть характеристику обвинуваченого в суді

 Однією з функцій органів пробації являється складання досудових доповідей - суду надається письмова характеристика особи, що притягується до кримінальної відповідальності.

Досудова доповідь складається на підставі інформації, отриманої з матеріалів кримінального провадження, безпосередньо від обвинуваченого (якщо він бере участь в підготовці досудової доповіді), а також від підприємства, установи, організації або уповноважених ними органів і від громадян.

Досудова доповідь про звинуваченого повинна містити:

- соціально-психологічну характеристику звинуваченого;
- оцінку ризику скоєння повторного кримінального правопорушення;
- висновок про можливість виправлення без позбавлення або обмеження совбоди на визначений строк з урахуванням доступних програм та послуг, при умові реалізації котрих можливо досягнути певної поведінки без застосування покараннь, пов'язаних з ізояцією від суспільства.

Досудова доповідь про неповнолітнього обвинуваченого (від 14 до 18 років) повинна враховувати вікові та психологічні особливості. Бесіда з ним проводиться у присутності хоча б одного з батьків або інших законних представників.

Порядок складання досудової доповіді, затверджений наказом Мін'юсту від 27 січня 2017 № 200/5, набрав чинності 7 лютого 2017 року.

Нагадаємо, Закон "Про пробацію" був прийнятий 5 лютого 2015 року. З 1 січня 2018 року починається реалізація пробаційних програм по відношенню осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням. Крім того, до пробації будуть залучати волонтерів.

Сайт "ЮРЛИГА"


Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/news/3791.html

 - .  Rambler's Top100