Звернутись зі скаргою на суддю може будь-яка особа, - голова ВРП І.Бенедисюк

 Про це повідомляє прес-служба Вищої ради правосуддя.

Відповідно ч.1 ст. 106 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", суддя може бути притягнений до дисциплінарної відповідальності в порядку дисциплінарного провадження. Відносно ч.1 ст. 107 чинного Закону, право на звернення зі скаргою відносно дисциплінарного проступку судді (дисциплінарної скарги) має будь-яка особа; громадяни здійснюють таке право особисто або через адвоката, юридичні особи - через адвоката, органи даржавної влади і органи місцевого самоврядування - через своїх керівників або представників.

Ч.3 ст. 107 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, що Вища рада правосуддя затверджує та розміщує на офіційному веб-порталі судової влади зразок дисциплінарної скарги.

Відповідно частинам 1 і 2 ст. 39 Закону України "Про Вищу раду правосуддя", Рада відкриває та розглядає справи про порушення суддями і прокурорами вимог відносно несумісності їх посад з діяльністю або статусом, визначеним Конституцією України (справи про несумісність). Справа про несумісність може бути порушена за заявою будь-якої особи, котрій відомі відповідні факти.

У відповідності з п.11.2 Регламенту Вищої ради правосуддя, зразок заяви про несумісність затверджується Радою.

У зв'язку з вказаним, Вища рада правосуддя вирішила затвердити зразок скарги відносно дисциплінарного проступку судді (суддів) (дисциплінарної скарги) та зразок заяви про порушення суддею/прокурором вимог відносно несумісності; розмістити зразки дисциплінарної скарги та заяви про порушення вимог відносно несумісності на офіційному веб-порталі судової влади і на офіційному сайті Ради.

"За законом будь-яка особа може звернутись зі скаргою відносно дисциплінарного проступку судді, але може зробити це тільки у відповідному порядку. Сьогодні ВРП затвердила зразок дисциплінарної скарги, виконавши умови Закону України "Про Вищу раду правосуддя".

Віднині будь-яка особа, котрій відомі дані, котрі можуть бути підставою для звільнення судді в процедурі дисциплінарного провадження, може звернутись до Вищої ради правосуддя, заповнивши дисциплінарну скаргу", - відмітив голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк під час брифінгу для представників засобів масової інформації. 

Судово-юридична газета


Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/news/3799.html

 - .  Rambler's Top100