У матері більше немає виключних прав на дитину

 Лист направлено, не дивлячись на те, що рішення ЄСПЛ доки не отримало статусу остаточного. 

Справа стосується визначення місця проживання дитини.

ВССУ пояснив, що відповідно висновкам ЄСПЛ при розгляді справ варто враховувати тільки інтереси дитини, а батьки повинні мати рівні права в спорах про опіку над дітьми, і жодні презумпції, основані на ознаці статі, не повинні прийматись до уваги.

При таких умовах виключність прав матері, котра сьогодні з посиланням на Декларацію прав дитини ООН 1959 р. являється визначальною в судовій практиці цієї категрії спорів, фактично нівелюється.

Лист від 17 серпня 2017 року №9-1580/0/4-17 направлено з метою швидшого приведення судової практики України у відповідність із загальноприйнятими стандартами.

Нагадаємо, ЄСПЛ констатував подвійне порушення Україною статті 8 Конвенції про захист пав людини та основних свобод, а саме:

- відсутність ефективного розслідування передбачуваного сексуального розбещення неповнолічтньої дитини;
- недостатнє прийняття до уваги найкращих інтересів дитини при визначенні його місця проживання, зокрема, неналежний аналіз безпеки дитини під час проживання з матір'ю та стабільності його середовища.

В особливому збігається думка судді Карло Ранзоні аналізує застосування презумції проживання з матір'ю у справах про визначення місця проживання дитини.

Legalans
Всеукраїнський юридичний портал


Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/news/3877.html

 - .  Rambler's Top100