Набрав чинності Закон про амністію-2016

 Від відбування покарання у вигляді позбавлення волі та інших покарань звільняються учасники АТО, кримінальні справи по відношенню до яких розглянуті судами, але вирок по них не набрав законної сили, а також визнанні винними у скоєнні злочинів, котрі не являються особливо тяжкими злочинами проти життя та здоров'я людини і не являються дезертирством, крадіжкою зброї, навмисним знищенням військового майна.

Також амністія-2016 поширюється на найбільш соціяльно вразливі та незахищені категорії засуджених, серед котрих:

- неповнолітні;
- вагітні жінки;
- особи, що мають неповнолітніх дітей або тідей-інвалідів;
- інваліди першої, другої і третьої груп;
- хворі на туберкульоз (диспансерні категорії1-4), онкологічними захворваннями (ІІІ, IV стадії за міжнародною класифікацією TNM), ВІЛом (III, IV  клінічної стадії за класифікацією ВОЗ) та іншими тяжкими хворобами;
- особи, що досягли пенсійного віку;
- ветерани війни;
- учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та постраждалі в результаті Чорнобильської катастрофи і т.д.

Категоріями для застосування амністії також являється строк відбутого покарання на момент винесення амністії і незначна суспільна небезпека дій. 

Амністія не розповсюджується на осіб, що вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини, злочини проти основ нацбезпеки, злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).

Закон №1810-VIII "Про амністію в 2016 році" набрав чинності сьогодні, 7 вересня. Закон був прийнятий Верховною Радою 22 грудня 2016 року з пропозиціями Президента. Але Президент підписав його тільки 4 вересня 2017 року. Дія Закону поширюється на осіб, що вчинили злочини до дня набрання його чинності включно і не стосується осіб, що скоїли триваючі або продовжувані злочини, але закінчені, припинені або перервані після набрання чинності цього Закону.

Особи, засуджені за скоєння злочинів, котрі у відповідності з цим Законом підлягають звільненню від відбування (подальшого відбування) покарання, звільняються протягом трьох місяців з дня опублікування Закону. Закон було опубліковано 6 вересня.

Сайт "ЮРЛИГА"


Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/news/3887.html

 - .  Rambler's Top100