Опубіковано текст законопроекту президента про Антикорупційний суд

 На сайті Верховної Ради опубліковано президентський законопроект (№ 7440) про Вищий антикорупційний суд і супутній законопроект про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям Закону "Про Вищий антикорупційний суд" (№ 7441).

У відповідності із законопроектами Вищий антикорупційний суд - постійно діючий суд в системі судоустрою, юрисдикція котрого поширюється на всю територію України. Ві повинен здійснювати правосуддя в якості суду першої і апеляційної інстанції в кримінальному провадженні.

Передбачається, що кількість суддів в цьому суді буде визначено Законом "Про судоустрій і статус суддів".

Обираті суддів будуть відповідно конкурсу. на посаду може бути призначений кандидат не молодше 35 років зі значним досвідом, знаннями та практичними навиками застосування сучасних міжнародних антикорупційних стандартів та кращих світових практик в сфері протидії та боротьби з корупцією.

Також такий кандидат повинен мати на вибівр:
- стаж роботи на посаді судді не менше  5 років;
- вчену ступінь в галузі права та стаж наукової роботи в сфері права не менше 7 років;
- досвід професійної діяльності адвоката, в тому числі по здійсненню представництва в суді або захисту від кримінального обвинувачення - мінімум 7років.

В той же час не можуть бути призначені суддями ті, хто 10 років до призначення працювали в правоохоронних структурах, займали політичні посади, здійснювали корупційні правопорушення та ін.

Відповідно законопроекту суддя Вищого антикорупційного суду, а у випадку необхідності по його заяві також та членам його сцм'ї надається цілодобова охорона, котру забезпечує Служба судової охорони.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, що Президент зареєстрував в парламенті проект закону "Про Вищий антикорупційний суд" і проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" 22 грудня 2017 року.

Сайт ЮРЛИГА


Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/news/3928.html

 - .  Rambler's Top100