Президент підписав закон про корпоративні договори

 15 лютого Президент України Петро Порошенко підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно корпоративних договорів".

Відповідний законопроект №4470 було прийнято Верховною Радою 23 березня 2017 року в другому читанні, передає прес-служба Касаційного господарського суду.

"Прийняття цього закону є широким кроком на шляху до підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах (АТ) та товариствах з обмеженою відповідальністю (ТОВ) та ліберизації регулювання взаємовідносин акціонерів (учасників) компаній", - говориться в повідомленні.

Закон створює нормативно-правову основу для укладення в Україні корпоративних договорів - договорів про реалізацію прав учасників (засновників) ТОВ та договорів між акціонерами. Законом також вносяться зміни в ЦКУ, направлені на ефективне використання  механізмів управління та прийняття внутрішніх рішень шляхом укладення акціонерами (учасниками) корпоративних угод.

Запропоновані зміни і в закони "Про акціонерні товариства", "Про господарські товариства", та "Про цінні папери і фондовий ринок". Вказані законодавчі акти доповнюються новими нормами, котрі направлені на регламентацію питання укладення учасниками АТ та учасниками ТОВ договорів з метою спільної реалізації їх прав.

Крім того, шляхом внесення змін в Закон "Про управління об'єктами державної власності" регламентується і порядок укладення корпоративних договорів в товариствах із значною часткою державної власності, а також із участю держави. Так, рішення про укладення договору між акціонерами та/або корпоративного договору, стороною якого є держава, що володіє акціями від 25% їх статутного капіталу, приймається відповідним суб'єктом управління державної власності. 

Рішення про укладення договору між акціонерами та/або корпоративного договору, сторона якого є господарське товариство, частка держави в котрому складає 100%, і котре володіє 25% їх статутного капіталу, приймається наглядовою радою такої господарської структури або вищим органом управління господарського товариства, частка держави в котрій складає 100%.

Законодавче закріплення такого інструмента, як корпоративний договір, суттєво змінить судову практику, що клалася в Україні, і дозволить ефективно  його використовувати безпосередньо в українському правовому полі, уникаючи складних корпоративних структур за участю іноземних компаній.

Суд інфо


Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/news/3941.html

 - .  Rambler's Top100