При виході з ТОВ неможливо стягнути майно через суд до сплину 12 місяців

 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглянув справу №910/21160/16 про стягнення вартості частини майна, пропорційної долі в статутному капіталі, при виході з ТОВ.

Суд прийшов до висновку, що відповідно ч.2 ст.148 ГК учасник, котрий виходить з ТОВ, має право отримати вартість частини майна, пропорційної його долі в статутному капіталі товариства. Відповідно ч.1 ст. 54 Закону "Про господарські товариства" при виході учасниа з товариства йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його долі у статутному капіталі. Виплата проводиться після затвердження звіту за рік, в котрому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. 

При розгляді даної справи господарські суди не врахували вимоги закону, що зобов'язують відповідача виплатити позивачу вартість частини майна протягом 12 місяців з дня його виходу з товариства, тоді як ні законом, ні статутом товариства не передбачено обов'язок відповідача здійснити розрахунок з позивачем раніше приведеного строку.

ВС роз'яснив, що право на позов в особи виникає після порушення відповідачем його права, тобто захисту підлягає вже порушене право, а не те, котре може бути тільки порушено в майбутньому і у відношенні котрого не відомо, порушено воно чи ні. При таких обставинах, висновок господарських судів про наявність підстав для задоволення позову є необгрунтованим.

ВС відмітив, що, хоча позивач звернувся до суду завчасно, він може знову подати заяву після сплину 12 місяців з дня виходу із товариства.

Постанову по справі №910/21160/16 було винесено 28 лютого.

Нагадаємо, що прийнято новий Закон "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", котрий набере чинності через три місяці з дня опублікування (крім ряду норм).

Сайт "ЮРЛИГА"


Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/news/3944.html

 - .  Rambler's Top100