Електронний суд: українцям дозволили подавати позови онлайн

На минулому тижні у 18 українських судах в пілотному режимі запустили систему "Електронний суд". Котра, окрім іншого, допомагає подавати позови в електронній формі. 
Зокрема, скористатись цією можливістю в ряді адміністративних судових інстанцій Києва, Одеси, Вінниці. Протестувати нову систему можна і в Донецькому апеляційному адміністративному суді, котрий після початку АТО розташований у Краматорську.
UBR.ua разом з юристами вирішив розібратись, чи полегшить новація життя адвокатам та їх клієнтам.

Високі технології

На думку правозахисників, запуск електронного суду це, безсумнівно, великий прорив у створенні прозорого та доступного правосуддя.
Востаннє значні зміни, що вплинули на юридичну професію, доступність правосуддя та забезпечення права на інформацію, сталось в далекому 2014 році. Коли населенню відкрили доступ до більшості державних реєстрів, говорять юристи.
Електронний суд дозволить подавати заяви, відправляти копії документів іншим учасникам судової справи, подавати процесуальні заяви та клопотання, а також отримувати судові рішення та інші електронні документи, повідомлення, повістки в суд, вести переписку з іншими користувачами.
"Для звичайних громадян Електронний суд запропонує подати заяву за зразком, що у нескладних позовах (наприклад, позов про розірвання шлюбу) дозволить обійтись без допомоги юриста", - відмітив під час бесіди з UBR.ua адвокат ЮК "Де-Юре" Андрій Павлишин.
Для доступу до системи потрібний електронний цифровий підпис, але, на щастя, його сьогодні уповноважені видавати не тільки державні органи, але і деякі банки (Приватбанк, УкрСиббанк, Ощадбанк).

Що дасть електронний суд юристам: 

1. Можливість швидкого подання в суд позовів, заперечень та заяв. Не потрібно буде їхати у нічне відділення пошти для того, щоб встигнути подати що-небудь в останній день строку;
2. Можливість повідомляти сторони спору про наявність нових процесуальних документів у справі. Всі заяви та копії автоматично будуть пересилатись сторонам, у котрих тепер буде меньше підстав для прохання переривів в судовому засіданні та затягування судового розгляду. Одного разу зареєструвавшись в системі, сторона автоматично буде отримувати всі документи по всім судовим процесам, в котрі вона залучена.
3. Нарешті у юристів та адвокатів відберуть право на відмовки: "я не отримував", "де доказ, що я прочитав СМС" і т.д. Тепер за ідентифікаційним кодом або кодом ЄДРПОУ можна буде відправляти будь-яке повідомлення на авторизовану електронну пошту особи;
4. Пришвидшене правосуддя та контроль над складанням судом рішень та ухвал по справі. 

Що дасть електронний суд звичайним людям: 

1. Можливість самостійно подавати нескладні позови, без необхідності "гуглити" проекти заяв;
2. Можливість контролю свого подання. Якщо сторона справи буде мати окрему реєстрацію в Електронному суді, то вона зможе контролювати всі процесуальні дії свого представника, і що немаловажливо - їх своєчасність;
3. Миттєве повідомлення про поданий позов проти особи.

"Система надає нам можливість швидко звертатись до суду (без витрат безцінного часу на поїздку в суд, очікування в черзі, мінімізує спілкування з працівниками суду у випадку гострої необхідності, коли кожна хвилина на вагу золота). Система надає можливість відслідковувати наявні у справі процесуальні документи, пропонує готові шаблони заяв до суду, а також надає можливість залучати необхідні додатки, сплачувати судовий збір", - розповіла UBR.ua старший юрист ЮК "Наказ" Наталія Чацкис.

Як користуватись

Для того, щоб скористатись даною системою, необхідно здійснити наступні дії:
1. Якщо немає облікового запису на mail.gov.ua.
Якщо Ви раніше не мали необхідності або можливості вікрити собі поштову скриньку на домені  mail.gov.ua, саме час зробити це. оскільки без облікового запису (поштової скриньки) направляти та отримувати процесуальні документи ви не зможете, попереджують правозахисники. 

Що для цього потрібно:
2. Якщо обліковий запис є на  mail.gov.ua.
Якщо вже є реєстрація на  e-court.gov.ua і поштоваа скринька, необхідно тільки отримати електронний цифровий підпис, що надається Акредитованим центром сертифікації ключів, та прив'язати ключ ЕЦП в профілі користувача. Після цього можна користуватись. 
В подальшому, при поданні позовної заяви в електронному вигляді, Ви зможете бачити крім позовної заяви, всі процесальні документи по справі.
"Скаржитись або описувати будь-які недоліки системи поки передчасно. Варто враховувати той факт, що проект пілотний та введений в дію тільки 4 червня 2018 року. Тому з головою занурюватись в систему "Електронний суд", та повністю переключитись на подання документів через систему в найближчий час ми не радимо", - підмітила нам наталія Чацкис.

Як працює у інших

До слова, схожі системи вже давно діють у країнах ЄС та навіть на пострадянському просторі. У країні-агресорі, наприклад, більше 5 років діє електронний арбітражний суд, котрий за своїм функціоналом та зручністю є однією з найкращих електронних систем, кажуть юристи. З 2017-го року до неї підключили і суди загальної юрисдикції, але добавили складну процедуру сертифікації електронного підпису.
"Казахстан пішов ще далі, і за особистими відчуттями, зробив бульш зручнішу, відкриту та функціональну систему. У загальному доступі можна розглянути будь-яке клопотання сторони та рілення суду за цим клопотанням. при цьому, чистема запам'ятовує час вигрузки судового рішення і питання про "затягування правосуддя"  відпадають самі собою" ,- зазначив у бесідбі з UBR.ua Андрій Павлишин.

Протокол 
юридичний інтернет-ресурс

Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/news/3962.html

 - .  Rambler's Top100