Посилено вимоги до поручителів та іпотекодавців

З 4 лютого вводиться в дію Закон 2478-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно відновлення кредитування", котрий дозволить банкам реєструвати право власності на іпотеку, недивлячись на обтяження, а також забезпечить їх доступ до Державного реєстру актів цивільного стану.

Закон було прийнято 3 липня та опубліковано в "Голосі України" від 03 листопада. закон набрав чинності 4 листопада, але вводиться в дію через три місяці.

Даний Закон застосовується до відносин, котрі виникли після введення його в дію, так і до існуючих. Виключенням є нові вимоги до договору про задоволення вимог іпотекодержателя або у відповідному застереженні в іпотечному договорі: нова редакція частини четвертої статті 36 Закону "Про іпотеку" застосовується виключно до договорів, укладених після 4 лютого. Зокрема, встановлено, що по завершенню позасудового врегулювання будь-які наступні вимоги іпотекодержателя відносно виконання основного зобов'язання боржником - фіз - або юрособою недійсні, якщо інше не визначено договором іпотеки або кредиту, договором задоволення вимог іпотекодержателя.

Також Закон зобов'язує іпотекодержателя звернутись до державного реєстратора із заявою про державну реєстрацію завершення іпотеки не пізніше 14 дныв з дгя повного погашення за основним зобов'язанням.

 Якщо іпотекодавець реконструював предмет іпотеки або здійснив самовільне будівництво (в тому числі побудував нові будівлі, споруди або знахидться в його користуванні), ве реконструйоване, знову створені об'єкти нерухомості вважаються предметом іпотеки у відповідності з іпотечним договором. 

Зміни відносно забезпечення зобов'язання внесені і в Цивільний кодекс. Зокрема, встановлено, що ліквідація солідарного боржника - юридичної особи, смерть солідарного боржника - фізичної особи не зупиняє обов'язки інших солідарних боржників перед кредитором і не змінюють його об'єм та умови виконання.

Крім того, встановлено, що особи, котрі за одним або декількома договорами поручительства поручились перед кредитором за виконання боржником одного і того ж зобов'язання, є солідарними боржниками та відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором.

Встановлено, що ліквідація - юридичної особи не припиняє поручительство, якщо до дня внесення в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про припинення боржника - юридичної особи кредитор звернувся в суд з позовом до поручителя у зв'язку з порушенням таким боржником зобов'язання.

Сайт "ЮРЛИГА"


Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/news/3977.html

 - .  Rambler's Top100