У ВС пропонують сюрпризи в новій процедурі банкрутства

 Про це в інтерв'ю виданню "Закон і Бізнес" заявив суддя-спікер Касаційного господарського суду ВС Сергій Жуков, відповідаючи на запитання про баланс інтересів кредитора та боржника.

Він нагадав, що компетенція нового Кодексу з питань банкрутства полягає в тому, що головним інтересом боржника стало максимальне здійснення заходів для відновлення платоспроможності. І вже після того, як це остаточно стане неможливим, - максимально віддати борги.

"Що робити, коли неможливо відновити платоспроможність, оскільки в керівника виникає солідарна відповідальність за боргами підприємства? Якщо є винні дії щодо доведення до банкрутства, то з'являється субсидіарна відповідальність, - зауважив С.Жуков. - Вона стосуватиметься не лише директора та засновників, але й осіб, які мають право давати обов'язкові для боржника вказівки чи мають змогу іншим чином визначати його дії. Такої детальної регламентації субсидіарної та солідарної відповідальності в банкрутстві ще не було".

Суддя-спікер переконаний, що це новели світової практики, а прокредиторський напрям є трендом. "Вони є і у французькому законодавстві, і в інших, - звернув увагу він. - Вважаю, що обов'язково повинні ставитися питання: Хто винен? Чому сталося банкрутство? Чи було це зроблено навмисно? Ці питання має досліджувати арбітражний керуючий і в окремих випадках - звертатися до суду із заявою про притягнення винних осіб до відповідальності".

"Закон і Бізнес"


Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/news/3981.html

 - .  Rambler's Top100