Відповідальність за не подання відомостей про КБВ юридичної особи

 В ході подання документів в рамках вищезгаданої "кампанії" слід, першочергово, звернути увагу на питання відповідальності за не подання відомостей про структуру власності та КБВ юридичної особи та подання неповних відомостей про структуру та КБВ юридичної особи у встановлений Законом строк.

Відомості про КБВ юридичної особи потрібно подати до 10 жовтня 2021. В разі подання відомостей після 10 жовтня 2021 Законом України передбачена штрафна санкція. 

По-перше, відповідальність за не подання відомостей про КБВ юридичної особи регулюють положення Кодексу про адміністративні правопорушення, а саме ст.166-11:

за приховування відомостей про КБВ, несвоєчасне чи неповне подання документів державному реєстратору штраф - від 17 тис. грн. до 51 тис. грн, застосування до керівника юридичної особи або уповноваженої особи.

За порушення вимог виявлення належності КБВ до політично значущих осіб, несвоєчасне подання інформації про фінансові операції - від 5100 грн до 34 тис. грн, застосовуються до посадовців, які здійснюють фінансовий моніторинг.

По-друге, Кримінальний кодекс України, встановив відповідальність за надання посадовими особами завідомо неправдивих відомостей про юридичну особу (підробка документів), що передбачено ст. 358 ККУ, а саме: 

підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи виготовлення підроблених документів, печаток, штампів караються штрафом до одноєї тисчі неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років або частина 2 ст.358 ККУ - караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. 

По-третє, і на мою думку це най серйозніший вид відповідальності, в реаліях нашого часу, встановленому розділом ІV Закону України №361-ІХ "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, держаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далі - Закон №361), це блокування фінансових операцій юридичних осіб, заморожування активів, здійснення посилення перевірок компаній, формування переліку осіб, які здійснюють дії пов'язані з відмиванням коштів отриманих злочинним шляхом.

Враховуючи вищевикладене, посадовими та відповідальними (службовими) особами юридичних осіб потрібно здійснити певні дії для уникнення негативних наслідків пов'язані з неподанням або несвоєчасним поданням відомостей про КБВ та структуру власності юридичної особи, а саме: 

1. ознайомитись з нормативно-правовою базою, яка регулює даний вид взаємовідносин між суб'єктами господарської діяльності та суб'єктами владних повноважень;

2. розробити структуру власності юридичної особи та зазначити опис здійснення та характер вирішального впливу КБВ на діяьність юридичної особи. 


Сайт "Протокол"


Адрес этой страницы: http://npp.com.ua/news/4060.html

 - .  Rambler's Top100